Isı eşanjörü imalatı, eşanjör, farklı sıcaklıklardaki sıvıların ısılarını birbirlerine karışma olmadan transfer edebilen makinelere verilen isimdir. Böylece ısı eşanjörü sayesinde bir sıvı üzerindeki soğuk ya da sıcak ısı diğer bir sıvıya aktarılabilmektedir. Bu yöntem endüstride, evlerimizde ve daha pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Isı Eşanjörü, Isı transferi yapılırken sıvılar birbirine temas etmez, böylece sıvıların birbirine karışmasının önüne geçilmiş olur. Isı transferi verimlilik ve geri dönüşüm anlamında büyük tasarruf anlamına da gelmektedir. Bu yüzden büyük fabrikalar başta olmak üzere pek çok farklı üretim alanında sıkça tercih edilen yöntemlerden birisidir. Otomobillerimizde bile bu sistem ile hava ısıtma yapılmaktadır.
Endüstriyel ısı eşanjörleri imal edilirken genellikle karbon çelik, paslanmaz çelik, dubleks çelik, özel alaşımlar, bakır, pirinç, titanyum gibi maddelerden yararlanılır. Gövde borulu eşanjörler fiziksel yapı olarak üç farklı bölümden oluşur. Eşanjör ön kafa, arka kafa ve gövde olmak üzere üç farklı alan bir araya gelerek eşanjörü meydana getirir.
Endüstriyel ısı eşanjörleri imalatı, eşanjör içerisinde yer alan nozullar, kapak perdesi, flanş gibi unsurlar ısının transferi için doğrudan hizmet etmektedir. Isının düzgün şekilde diğer sıvıya aktarılabilmesi için en kısa yol olan eşanjörler günümüzde sıkça kullanılan özel cihazlardandır. Eşanjör içinde yön değiştirici perdeler bulunur. Bu perdeler boruları destekler, boru aralığını korur, akışkanın hareketini istenen şekilde yönlendirerek talep edilen şekilde olmasına katkı sunar. Borular arasındaki boşluk sıvı akışkanın rahat ve düzgün olması adına önemlidir, düşük aralık zayıf akışı ortaya çıkarır.