Eşanjör, iki veya daha fazla akışkan arasındaki ısıyı transfer etmek için kullanılan bir cihazdır. Akışkanların karışmasını önlemek için katı bir duvarla ayrılabilir veya doğrudan temas halinde olabilirler. Bir başka deyimle, elektronik veya mekanik bir cihaz tarafından üretilen ısıyı, genellikle hava veya sıvı bir soğutucu madde olan bir sıvı ortama aktaran pasif bir ısı değiştiricisi olan cihazlara eşanjör denilmektedir.
Isı eşanjörleri, alan ısıtma, soğutma, klima, elektrik santralleri, kimyasal tesisler, petrokimya tesisleri, petrol rafinerileri, doğal gaz işleme ve kanalizasyon arıtımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Eşanjör Çeşitleri
Eşanjörler genel olarak üçe ayrılır; Borulu tip eşanjörler, Plakalı tip eşanjörler, Özel uygulama eşanjörleri
Boru şeklindeki ısı eşanjörleri, tasarımcının geniş bir basınç ve sıcaklık aralığına izin vermesi gereken esneklik nedeniyle çok popülerdir. Borulu ısı değiştiriciler, kabuk ve borulu eşanjörün en yaygın olduğu birkaç kategoriye ayrılabilir.
Bir Kabuk ve Tüp Eşanjörü, silindirik bir kabuğun içine monte edilmiş bir dizi borudan oluşur. İki akışkan ısıyı değiştirebilir, bir sıvı tüplerin dışına akar, ikinci akışkan ise boruların içinden akar. Akışkanlar tek veya iki fazlı olabilir ve bir paralel veya çapraz / karşı akış düzenlemesinde akabilir. Kabuk ve borulu eşanjör dört ana bölümden oluşur:
- Ön uç - bu, sıvının eşanjörün tüp tarafına girdiği yerdir.
- Arka uç - bu, tüp tarafındaki akışkanın eşanjörden ayrıldığı veya birden fazla tüp yan geçişli eşanjörlerde ön başlığa döndüğü yerdir.
- Tüp demeti - bu, demeti birlikte tutmak için tüpler, tüp tabakaları, saptırma plakaları ve bağlantı çubukları vb.
- Kabuk — bu tip eşanşörler, boru demeti içerir.